#metoo och Fredrik Virtanen

Detta SVT Play-program från Uppdrag granskning, som granskade de havererade medierna och nominerades till EM-guld i journalistik, löper snart ut. Passa på!

 

#metoo och Fredrik Virtanen2019-05-14T11:09:37+00:00

Hyllningar av Utan nåd, med länkar

Är väldigt glad och stolt över att jag till sist fick ge min version – och att pressen tycker om vad jag skrivit.

Peter Fällmar Andersson i Sydsvenska Dagbladet skriver under rubriken ”Fredrik Virtanens rasande skildring från metoo-stormens öga”:

”Fredrik Virtanen har skrivit en rak, rapp och rasande text om sin mardröm. Han lyckas hålla rättshaveristen på avstånd, men när han vill ringa in ’det svenska tillståndet’ från norsk horisont och skriver om den fega samhällsdebatten lånar han tankegods från den nätpöbel som piskade honom mest skadeglatt.

Utan nåd” är ändå nödvändig läsning för alla som vill se fler lager i den svenska metoohösten 2017 – eller vill försöka förstå den backlash mot feminismen som den kan ha bidragit till.

Norges största tidning VG ger den 5 tärningar. Dagbladet ger 4 sådana. Norges version av Svensk Bokhandel, Bok365 ger också 5. Dagens Näringsliv (DN) har inga tärningar men gillar.

I Sverige utdelar Expressen fyra eller rent av fem getingar. ”Enastående tidsdokument när Virtanen skriver sig fri”, säger Jens Liljestrand som ”finner den fängslande, fascinerande och djupt berörande”. Utan nåd är full av kafkaeska absurdismer, bilder av hur en ondsint, medialiserad verklighet sipprar in i den fridfulla vardagen.

Hyllar gör även Aftonbladet. ”Boken är välskriven och skickligt uppbyggd”, skriver den danska anmälaren Mette-Line Thorup.

Norska NRK är också klart positiva och skriver ”När rätt blev galet”.

Morgonbladet i Oslo säger också vänliga grejor. […]

Hyllningar av Utan nåd, med länkar2019-05-12T09:37:59+00:00

Gudrun Schyman special guest

Rolle, Fred, Gudrun.

Hej alla radio lovers. Som vi varnat för så blir det inget nytt avsnitt denna onsdag. Förlåt igen. Det är mycket nu.

Men. Håll till godo men Virtanen & Roland PM featuring Gudrun Schyman från i fredags.

”1968, kårhuset och dårhuset, feminismen är allt, fattigdom och klassresa, FI och SD.”

Och så spelar vi The Beatles.

Så hörs vi nästa vecka om gud vill och vädret tillåter.

Gudrun Schyman special guest2019-05-07T09:31:36+00:00

Stockholms första Voi-recension: 6/10

För att vara rätt bör en människa cykla. Tyvärr kan väldigt få människor cykla. Stadsmiljön blir obekväm för andra människor. Särskilt små människor och deras föräldrar med vagn. Den eldrivna sparkcykeln Voi förändrar inte det. Men Voi är bekvämt i uppförsbacke. Tänk dig att du åker enduro uppför Himalaya ungefär, och sedan tänker du dig att du reducerar den känslan 1000 gånger. Så är det att åka upp för Götgatsbacken på Voi.

Jag är helförtjust i Voi. Turister är helförtjusta i Voi. Den är underbar när man kör den. Enkelt! Ladda ner appen, registrera ett betalkort, scanna scootern och rulla iväg med den samtidigt som du gasar med höger tumme. 20 km/h i timmen kan den nå, det är en tiondel av toppfarten på en mellanstor Ford eller världens snabbaste gräsklippare. Parkera sedan Voi var fan du vill.

Tyvärr kan Voi bara få betyget 6/10 Virrar. Varför undrar du? Utbudet och priset. Detta är inte vad latinarna kallar en perpetuum mobile. I morse, som exempel, skulle jag åka från Medborgarplatsen till Östermalm. GPS-kartan med scootrar stämde inte särskilt väl. Vissa Voi som visades fungerade inte. Det stod drösvis med scootrar men alla var urladdade. De så kallade hunters som ska ladda dem hade kanske gått till Kvarnen kvällen innan och därefter glömt att de var hunters. Mycket tragiskt för oss som behövde köra till Valhallavägen.

Till sist hittade jag östra Södermalms sista laddade Voi och resan blev fantastisk. Fantastisk säger jag. En vacker dag ska jag lära mig att köra på höger sida. 22 minuter tog det från Filmstaden Söder till Sophiahemtrakten.

Priset: 44 kronor. 10 i startavgift och sedan 1,5 kronor minuten. Liknande pris […]

Stockholms första Voi-recension: 6/102019-04-28T08:27:25+00:00

Nagelbitare

”De uthängda slår tillbaka i bokform”, skriver TT, i tex Sydsvenska Dagbladet eller Göteborgs-Posten och artikeln handlar om Katarina Frostenson, mig och Horace Engdahl. De släpper böcker någon månad efter mig. Jag ser väldigt fram mot att läsa dem, i synnerhet Katarinas.

På samma sätt som jag hade sett fram mot att läsa Utan nåd om jag inte skrivit den.

Nagelbitare2019-04-24T14:20:34+00:00

Seså. Dags att beställa…

Utan nåd så att den kommer innan recensionsdatum. Eller heter det före recensionsdatum? Nå.

Adlibris.

Eller Bokus.

Eller kanske via Akademibokhandeln. Men då krävs nog apostlahästar eller festligt fordon.

Tjingeling.

 

Seså. Dags att beställa…2019-04-18T08:41:12+00:00

I was a golden God

Av fyllon, barn och norrmän får man veta sanningen. Tänk om jag vetat detta, då hade jag bett om löneförhöjning.

”For Fredrik Virtanen var en gud. Et navn hvis størrelse i svensk offentlighet knapt er mulig å fatte i norsk mediekontekst. Vi har ingen som er så stor, så pampete. Han var en blanding av Fredrik Skavlan og Haakon Lie. Politisk korrekthet og borgerlig sjarm kombinert med en presis og hardtslående neve”, skriver Lars West Johnsen i Dagsavisen.

I was a golden God2019-04-16T16:04:23+00:00