Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen

Karl Fredrik Virtanen, född den 15 november 1971 i Motala, är en svensk kulturjournalist, tidigare kolumnist på Aftonbladets ledarsida och programledare i egna talkshowen Studio Virtanen i TV8 2006–2009.

Efter att poetdrömmarna krossades vid Fridhems folkhögskola i Svalöv, Skåne, 1991 inledde Virtanen sin journalistiska bana på Östgöta Correspondenten, först i Motala och därpå på huvudredaktionen i Linköping. Han var allmänreporter och blev mest känd för att gå omkring i raggsockor på kvällsredaktionen. Därifrån kom han till Aftonbladet där han var anställd 1994–2017 som reporter, redaktör och krönikör.

Foto: VITA HUSETHan var tidningens New York–korrespondent (2002-2005) och i flera års tid på 90-talet ledare för fredagsbilagan Puls. Han medverkade på tidningens ledarsida varje lördag från september 2011 till oktober 2017 vid sidan om sitt huvuduppdrag som popkulturell krönikör och kritiker. Han var även tv-programledare för Aftonbladet Morgon! och TV-domarna.

I april 2005 blev han frontfigur för kampanjen Fimpa! i Aftonbladet. Han skrev en blogg om hur det var att sluta röka inför rökstoppet på krogen som infördes det året. Han fortsatte blogga fram till maj 2007 men efter Fimpa-kampanjen fick bloggen en tydligare inriktning på nöjesvärlden och det personliga livet. Bloggen resulterade i boken Olyckligt kär i ingen speciell (Bonnier Fakta) våren 2006. I december 2008 utkom boken Kraschad (Newsmill) om hur han idiotiskt började investera på börsen samma år som Lehman Brothers och marknaderna rasade samman. Pocketversionen publicerades våren 2009 på Atlas förlag. 2016 debuterade han med pjäsen Vapenvila, om svensk vapenexport, och på hösten samma år skrev han förordet till ”Bob Dylan: Sångtexter 1961-2012” (Norstedts), utgiven i samband med att Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Han hörs i podcasten Virtanen och Roland PM och är aktuell med det personliga reportaget Utan nåd – en rannsakning (Gloria forlag) som utkom den 29 april 2019 i Sverige och Norge (Uten nåde – en ransakelse).

Utan nåd blev en omedelbar kritikersuccé i bägge länder, samt Danmark.

Fredrik Virtanen tycker att Vita huset är världens främsta tv-serie och den roligaste film han vet är Pulp fiction. Han föredrar amerikansk rockmusik från 70-talet och läser främst ny samtida kvalitetslitteratur och på sommaren rafflande thrillers. Han klimatkompenserar vid flygresor och äter för mycket rött kött med bearnaisesås. Han ägnar sig ännu åt att sluta röka och tränar thaiboxning. Hans främsta merit är titeln östgötsk juniormästare i bridge. Fredrik bor på Södermalm i Stockholm med fru och tre barn.

Kontakt

För intervjuer, föreläsningar eller annat rörande Utan nåd:
Marit Johansen Storm marit@gloriaforlag.no
För frågor rörande hemsidan: info@fredrikvirtanen.se