För att vara rätt bör en människa cykla. Tyvärr kan väldigt få människor cykla. Stadsmiljön blir obekväm för andra människor. Särskilt små människor och deras föräldrar med vagn. Den eldrivna sparkcykeln Voi förändrar inte det. Men Voi är bekvämt i uppförsbacke. Tänk dig att du åker enduro uppför Himalaya ungefär, och sedan tänker du dig att du reducerar den känslan 1000 gånger. Så är det att åka upp för Götgatsbacken på Voi.

Jag är helförtjust i Voi. Turister är helförtjusta i Voi. Den är underbar när man kör den. Enkelt! Ladda ner appen, registrera ett betalkort, scanna scootern och rulla iväg med den samtidigt som du gasar med höger tumme. 20 km/h i timmen kan den nå, det är en tiondel av toppfarten på en mellanstor Ford eller världens snabbaste gräsklippare. Parkera sedan Voi var fan du vill.

Tyvärr kan Voi bara få betyget 6/10 Virrar. Varför undrar du? Utbudet och priset. Detta är inte vad latinarna kallar en perpetuum mobile. I morse, som exempel, skulle jag åka från Medborgarplatsen till Östermalm. GPS-kartan med scootrar stämde inte särskilt väl. Vissa Voi som visades fungerade inte. Det stod drösvis med scootrar men alla var urladdade. De så kallade hunters som ska ladda dem hade kanske gått till Kvarnen kvällen innan och därefter glömt att de var hunters. Mycket tragiskt för oss som behövde köra till Valhallavägen.

Till sist hittade jag östra Södermalms sista laddade Voi och resan blev fantastisk. Fantastisk säger jag. En vacker dag ska jag lära mig att köra på höger sida. 22 minuter tog det från Filmstaden Söder till Sophiahemtrakten.

Priset: 44 kronor. 10 i startavgift och sedan 1,5 kronor minuten. Liknande pris igen tillbaka. Jag tycker att det är för dyrt. Det hade varit billigare att köpa en SL-biljett. Jag lider med våra turister. De vill miljövänligt glida runt och utforska staden och oops en knapp dag senare har de rullat upp en bättre middag på Nook.

Sammanfattning:

+ Goda köregenskaper. Snabb och smidig. Praktisk. Frihetlig. Miljövänlig. Lite löjlig. Inget onödigt lullull. Fantastisk lykta!

– Dåliga stötfångare. Tråkiga färger. Dyr. Urladdad. För liten för oss över 185 cm. Klen varningsklocka. Dåliga bromsar ibland. Inget onödigt lullull.

6/10. Ps. Håll utkik efter min lika djuplodande kritik av konkurrenterna Tier, Lime och Glyde. Ds.