Den här burgaren publicerades på Aftonbladet Kultur den 1 februari under rubriken:

Gamestop-revolutionen slår mot pengarna

De digitala trejdarna innebär ett verkligt hot mot Wall Street – och kanske hela världsekonomin

TEXT:

Pöbeln som stormade Kapitolium är jämförelsevis enkla att hantera för etablissemanget. De lagförs för inhemsk terrorism och i medialt välbevakade rättegångar skickas de i fängelse, vilket lär ha en avkylande effekt både på glada ironiker och sanna nyfascister.

Wolf of Wall Street.

Den Reclaim The Streets-liknande digitala börsnissemobb som attackerar – och vinner – över Wall Street just nu är ett helt annat djur.

De är många, jättemånga, och de har pengar, massa pengar när de organiserar sig. De är röriga: höger, libertarianer och vänster. De vill bli rika, förstås, men de vill samtidigt ”stick it to the man”.

Wall Street är den gemensamma fienden, oavsett politisk hemvist.

Framför allt gör de inget olagligt. De gör vad Wall Street alltid gjort.

Man får inte glömma hur Gamestop-kuppen började: Feta hedgefonder såg svaghet i spelbolagsaktien Gamestop. När institutionerna började blanka – spekulerade i att värdet skulle sjunka – pressades aktien och värdet blev lägre än vad många ansåg rimligt. Priset ansågs manipulerat.

Så någon, möjligen en Keith Gill i Boston, bestämde sig för att hajpa Gamestop. Med hjälp av WallStreetBets, en subgrupp på Reddit (ett slags enormt Flashback) spreds budskapet till miljontals småhandlare, i synnerhet till den populära trejdingappen Robinhood som inte tar ut något courtage för handel. Pengarna tjänas istället på att låna ut användarnas pengar och sälja information till Wall Streets trendanalyserande trejdingrobotar.

Det sa pang.

Miljontals småhandlare vällde in i Gamestop, aktien skulle ”skickas till månen”.

Resten är börshistoria.

Aktien som för ett halvår sedan kostade 4 dollar var i onsdags värd 483 dollar.

Då fick etablissemanget nog. Miljarder dollar blödde akut.

Det är nämligen ytterst plågsamt att blanka och hamna fel. Vanliga aktier kan gå till noll, det är trist, men där, vid 100 procent, tar förlusten åtminstone slut.

Däremot finns ingen gräns för hur högt en aktie kan gå. Hedgefonderna satt därmed i en episk ”short squeeze”, på svenska kallat björnfälla. Om de täckte blankningarna skulle de förlora hundratals, kanske tusen, procent på satsat kapital, och samtidigt pressa upp kurserna ännu högre. Om de inte täckte skulle de kanske förlora ytterligare tusen procent.

Hedgefonderna såg, troligtvis under stark panik, hur förlusterna växte för varje sekund, varje minut. Samtidigt fortsatte hetsen på Reddit, på Twitter och på börshemsidor: Köp, köp, köp! Och folk köpte.

Inte bra för Wall Street. Inte bra alls. Alltså måste aktien neråt. Och det snabbt. Så vad hände då?

Klassiskt fulspel hände.

Robinhood stängde av handeln. Trejdarna som spelat bort socialbidragenvar inte roliga längre när de slutade vara barnen som Wall Street kunde stjäla lördagsgodiset från (mellan 70 och 80 procent av amatörer förlorar pengar på aktiv trejding).

Möjligheten att köpa Gamestop förbjöds, liksom aktier i företag som AMC, BlackBerry och finska Nokia, som också utsetts som lämpliga för shortsqueeze-attacker.

Aktiekursen i Gamestop sjönk som en sten, ner till 132. Hedgefonderna fick därmed tid att slingra sig ur blankningsklämman. Förlusterna blev ändå gigantiska, många miljarder dollar.

Robinhoods vd skyllde på att han var tvungna att skydda sina finansiärer, vilket säkert är sant, men påstod även att han ville skydda sina kunder. Detta ansågs som snömos. Många av Robinhoods 13 miljoner användare anser – på goda grunder – att de måste ha rätten att fågöra vilka enfaldiga köp de vill.

Småtrejdarna hade fram till i onsdags älskat Robinhood, som utmålat sig som anti-etablissemang, med namnet från hjälten som ”tog från de rika och gav till de fattiga” och som använt en slogan som ”Låt folket trejda”. Nu blev företaget ännu ett i raden av alla hycklande Silicon Valley-företag som stänger av åsikter och handlingar som inte är woke – och som väljer vänskap med makten och Wall Streets framför sina kunder.

Det var komiskt att följa hur Wall Streets alla taltrattar och mångmiljonärer i CNBC, Bloomberg och Wall Street Journal – CNN gjorde till och med analysen ”Hur Trumpismen förklarar Gamestop-rusningen” – var så uppenbart skakade och irriterade. Det är ju dom – och bara dom! – som förstår att manipulera marknaderna! Bara professionella begriper de oerhört jättekomplicerade mekanismerna på finansmarknaderna!

Experterna valde att håna, varna, fördöma och klappa huvudena på dessa arma små dumskallar som slänger bort sina socialbidrag.

Och visst är detta ett klassiskt pyramidspel. Det finns bara pengar att tjäna så länge som det finns en dumskalle till som vill betala ännu mer för Gamestop.

Gamestop gick i fredags upp 67 procent igen, till 325 dollar, när trejdare från hela världen supportade de avstängda amerikanerna. Idag, måndag, rör den sig snabbt kring 300 dollar. Aktiviteten i sociala medier är skyhög. Och Wall Street är fortfarande skakat. De fattar allvaret på ett sätt som media, som behandlar detta som en lustifikation (vilket det förstås också är), inte förstått än.

Björnfällorna kan slå ihop igen, närsomhelst, i vilket tungt blankat värdepapper som helst. Wall Street har insett att de inte är ensamma om att vara råbarkade på kasinot längre. Det är fortfarande möjligt för David att dräpa Goliat.

Och det lär bli svårt att antidemokratiskt bara stänga handeln igen. I ett land där det saknas politisk enighet om nästan allt är faktiskt två diametrala politiker överens: Den mörkblå Ted Cruz, sannolik republikansk presidentkandidat 2024, och Alexandria Ocasio-Cortez, en av de rödaste demokraterna i kongressen, fördömde bägge två Robinhood-ledningens agerande som ”oacceptabelt” och det ska bli en kongresshearing om marknadsmanipulation.

Vad Wall Street fruktar mest bör vara att armén leds av ytterst kompetenta traders som blir mer och mer förfinade, och att armén ständigt växer – särskilt nu när det visat sig att samarbete fungerar.

Att Gamestop, ett mediokert företag utan särskilda framtidsutsikter, kommer gå ner till 5–15 dollar igen är lika troligt som att det blir påsk i år igen. Men WallStreetsBets är redan i nya, slugare jaktmarker.

Denna gång är det ädel- och industrimetallen silver som identifierats som orimligt nedtryckt och manipulerad av bankerna. Särskilt Goldman Sachs och JP Morgon lär svettas. (JP Morgan dömdes i höstas till att betala 920 miljoner dollar, alltså småpengar, för att i åratal ha fultrejdat och manipulerat just ädelmetaller.)

I och med silvrets traditionella koppling till den tunga valutareserven guld kan kampanjen som trendat på Twitter hela helgen, #silversqueeze, skaka det finansiella systemet i dess grundvalar. Det finns alltid stora aktörer som också kan identifiera trenderna och rycka in med ännu fler miljarder.

Hur ska detta sluta?

Tja, finansmakten har alltid fått fripass och statlig nödhjälp trots att investmentbankerna ofta, så sent som 2008, varit bara minuter från att spekulera sönder hela världsekonomin. Kommer femtio miljoner trejdare ledda från Reddit få hållas på samma vis?

Troligtvis inte.

En luttrad Wall Street-affärsman sammanfattade läget i businesstevekanalen CNBC:

– Jag är Wall Street-snubbe, jag är ingen av alla dessa konspirationsteoretiker. Det jag säger är fakta: När Wall Street är hotat, då ändrar man reglerna. Det är en gammal historia. Det har alltid varit så.

Men hur så många människor med så mycket pengar, som följer lagen, stoppas utan att deras demokratiska rättigheter snörps, det återstår att se.

 Fredrik Virtanen