Fredrik Virtanen2020-11-20T12:07:42+00:00

Välkommen. Här finns allt någon behöver veta om mig. Och lite till.

Utan nåd

Läs en sammanställning av recensioner av Utan nåd.

Att bli rövtagen av Stockholms medievärld är en intressant upplevelse. Fruktansvärd förstås, rent av livshotande, men också lärorik på flera plan. Att se ett drev underifrån, istället för enbart som journalist, har gett mig en unik erfarenhet.
Kort sagt: När Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, TV4, Nyheter 24, SVT, Sveriges Radio och en rad andra medier bestämde sig för att lyncha mig – och många andra – under metoo-hösten 2017 ramlade jag över mitt livs story som journalist.
Utan nåd är min rapport från en resa till helvetet och tillbaka.
Det är deprimerande läsning om hur svensk media löpte amok och förstörde den svenska metoo-rörelsen. En handfull pk-radikala aktivister, näthatare och influencers med privata hämndbegär och egennyttiga motiv gavs svängdörrar in i landets stora mediehus. De etablerade medierna blev aktivister istället för journalister. Men varför? Och varför just här? Var det för den goda sakens eller för kvartalsrapportens skull?

Svaret blir möjligen hängande i luften eftersom historien inte är slut. Förhoppningsvis blir boken startskottet för den debatt om medias haverier som, av självklara skäl, uteblivit i media. Massmedias makthavare varken granskar eller ställer avgångskrav på sig själva. Särskilt inte när de alla sitter i skiten tillsammans. Metoo-journalistiken innebar ett svårslaget rekordår för fällningar i GRN, Granskningsnämnden för radio och tv, och PON, Pressens Opinionsnämnd. Men detta bemöts ännu med tystnad, det svenskaste av svenska tillstånd.

Utan nåd är också, förhoppningsvis, en uppriktig rapport från mitt liv som fyllskalle och löjlig mediekändis. En historia om sex, droger och självhat.

Mest av allt är det antagligen en historia om svek och skam. Allt detta är upp till läsarna att bedöma.

En intressant sak till. Den beröringsskräck som en public shaming innebär upphör inte lätt. Stockholms medie- och politikervärld är liten, skamlös och ängslig. Alla känner alla och alla valde sida eller är rädda för att själva spetsas av högafflarna på internet.
Det har inneburit att svenska bokförlag ansett att detta är en alltför kontroversiell utgivning.
Därför är jag mycket glad över att bli publicerad av Gloria forlag i Oslo, på norska och svenska, i Norge och i Sverige. I Norge värderas yttrandefriheten högt och Glorias ambition är att bidra till att det offentliga samtalet omfattar allas röster.

Utan nåd – en rannsakning släpptes måndagen 29 april 2019. Som ljudbok inläst av författaren utkom den 25 september 2019.

Beställ boken här: Bokus eller Adlibris eller Akademibokhandeln.

Blogg

Läs kuliga Kulturkanonen!

Blogg|

Hallå där, Du läser väl min Kulturkanonen hos Magasinet Konkret? Jag randar en NY och FRESH kanon varje fredag och är man snabb  kostar den ingenting. Å andra sidan är det ju nice att stötta den alternativa, obundna FRIA pressen med en prenumeration. Kulturkanonen recenserar alltså i grunden Sveriges sex största kultursidors prestationer under veckan. Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Expressen och Sydsvenskan. Men allt kan hända i den där Kulturkanonen. Det är till exempel ofta mycket rock. Mv h Fredrik Virtanen       

Ny tidning! Konkret! Med Kulturkanonen!

Artiklar, Blogg|

Hej, Det här är riktigt roligt! Ett helt nytt digitalt samhällsmagasin har skapats – Magasin Konkret. Och jag är med ombord. Vad Konkret exakt blir lär utvecklas organiskt, men det rör sig om nyheter, kultur, politik, mediekritik och en hel del kul, hoppas jag. Oberoendet är det väsentliga. Jag publicerar varje fredag den festliga KULTURKANONEN. Där recenserar och kåserar och jävlas jag med de fem största tidningarnas kultursidor och deras skribenter – på ett konkret sätt. Allt i Konkret ska vara konkret. Kulturkanonen kommer att bli en omistlig del av ditt liv. Bokmärk Kulturkanonen! Och framför allt: Teckna en prenumeration, tack! Stöd den fria pressen, tack! Med vänlig hälsning,  

Jag är Toker i sagan om min syster

Blogg|

Jag har tusen gånger ombetts att göra "min Eldkvarnspellista". Eftersom Plura börjat podda med Mauro Scocco och eftersom Kjell Andersson släppt en självbiografi på Bonniers har jag gjort den till sist. Här är den Virtanenska Eldkvarn-spellistan! Det bästa av Plura & Co. Ja, egentligen alla verkligt bra låtar de åstadkommit sånär som på en sju, tio stycken som är lite för lika de som tagits med. Tre bidrag från the great Carla. Kungsholmskopplet hade kunnat vara det fjärde på en mer generös lista. Och precis, exakt, just det, ingen låt från Pluralism, Brott lönar sig aldrig eller Död stjärna platsar, även om Män som mej, Alla frågar efter Alice och Maria inför Gud var nära. Inte heller tog jag med postpunkhitsen från förrförr även om Fula pojkar, Treans spårvagn eller Pojkar, pojkar, pojkar och många fler än så från den tiden vore givna om jag stod ut med diskantig barndomskrammel i vuxen ålder. Med allt detta sagt: Även resterande Eldkvarn-produktion överglänser genomsnittet av alla andra svenska artister, eller hur?
BONUSMATERIAL: En lång jäkla essä jag skrev i den feta Eldkvarn-boxen, 2011, producerad av den legendariske Kjell Andersson. DE FETA ÅREN — Fredrik Virtanen, september 2011 — Jari Haapalainen och jag sitter på en uteserveringssylta på Götgatsbacken i Stockholm en söndagseftermiddag i maj detta år 2011 och enas om att det finns en fallande kvalitets- skala från Atlantis (2005) via Svart blogg (2007) till Hunger hotell (2008). Efter ett långt och detaljerat dividerande med väsentliga men svårgripbara ord som nerv, själ, känsla, manlighet, sound och blod så förenklar jag med att brutalt använda Aftonbladetbetyg: Fem plustecken, fyra plustecken, tre plustecken. Atlantis var fem plus. Svart blogg var fyra plus. Hunger hotell var tre plus. Eldkvarns producent anser inte att musik kan bedömas på så banala skalor men han accepterar muttrande. Atlantis är mycket speciell även för honom. Vi stod i morgonsolen och [...]

Stora tv-serielistan! The Queen’s Gambit, The Crown och Kärlek & Anarki

Blogg|

Första uppdateringen sedan i maj! Fysisk distansering är A och O. Återigen. Som en samhällstjänst ägnas det här utrymmet åt (bara) de bästa tv-serierna som dykt upp de senaste åren, och en och annat noterbar sexa. Det är Netflix som – högst otippat – dominerar just nu med tre fullträffar. Höstvinter, 2020: Utredningen, SVT Play. Suveränt lågmält om det danska ubåtsmordet. 8/10. The Sinner, SVT Play. Några avsnitt kvar men hittills inte samma nerv som i synnerhet den första, enormt intrikata säsongen. 7/10. Roadkill, HBO. Hugh Laurie i sin bästa roll sedan Dr House. 7/10. The Undoing, HBO. Nicole Kidman och Hugh Grant var värda ett bättre manus, en bättre regi och en högre trovärdighet. Och bättre kosmetiska kirurger. 6/10. The Queens Gambit, Netflix. 9/10. Egentligen bara ett problem med denna: Den är inte "sann". Historien om ett ungt schackgeni som börjar knarka redan i tonåren är för specifik och detaljerad för att inte bygga på en sann historia. Men det gör den inte. Det är en roman från 80-talet av Walter Tevis som Heath Ledger tänkte göra film av innan han dog. Att den saknar verklighetsförankning förstår man om inte annat när hon spelar jämt med Boris Spasskij-liknande sovjeter vilket inga amerikaner var kapabla till innan Bobby Fischer kom. Men konst är konst, och som underhållning är det en perfekt blandning av tonårsserie och vuxna livsdilemman om att kontrollera och analysera tillvaron. 9/10. Kärlek & Anarki, Netflix. Den bästa svenska tv-serien någonsin? funderade jag häromdagen. Kom bara på två konkurrenter, och möjligen håller ingen av dem i dag: Percy Tårar av Killinggänget och Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman. Det roliga är att man mycket väl kan säga att Kärlek & Anarki är en blandning av just de bägge. Perfekt tonträff i samtiden. 9/10. [...]

Pappa är död

Blogg|

Det har varit ett mörkt år. Det är svårt att inte bli självupptagen av döden. Min äldsta bästa vän dog först, ett drygt år sedan. Våren innan var vi i Irland, Dublin och Galway, tillsammans. Ända sedan 90-talet hade vi talat om Irland men aldrig kommit iväg. Vi kom iväg till sist. I sista stund skulle det visa sig. Det var sista gången jag såg honom. Hans död var oväntad. Han var född 1971 som jag och han var inte sjuk i någonting. Han var för fan vegetarian. Han bara dog. Jag tänker fortfarande på att messa honom något jag kommer på, som vi alltid gjort, bara för att skratta eller säga något trivialt eller kanske smart. Sekunden senare inser jag att han inte finns längre. En gång skickade jag ändå. Jag är arg för att han lämnade mig. Hans död är värre för hans familj än för mig men man blir självupptagen av döden. Den döde märker inget av att vara död. Det är de efterlevande som lider och tycker synd om sig själva för att den döde hade fräckheten att lämna dem. Pappa var aldrig rädd för att dö. Han var inte sådan. Han var den gamla skolan. Han var finsk. Han var praktisk. Jag kunde tycka att det var nonchalant. När jag var liten sa jag: ”Jag vill att du dör före mig, pappa.” Pappa stoppade undan pipan som han rökte på den tiden och tittade på mig, förbryllat, frågande. ”Du kommer bli så ledsen om jag dör”, förklarade jag. ”Det är bättre om jag blir ledsen.” Om mina barn sagt så till mig hade jag svarat med ett rått skratt att ”asch då, jag skulle inte bli ledsen” och det hade pappa också kunnat svara men det gjorde han inte. Han svarade: ”Det kommer inte hända, Kalle. Och du kommer vara stor när jag dör. Det kommer dröja länge. Jag lovar.” Det var nog precis vad jag [...]

Jag är rik!

Blogg|

Det här är roligt. Cirka 4 000 pers (3 874) lånade Utan nåd Sveriges bibliotek 2019. En spänn per utlåning. Räcker till att fira med lite kinesisk take-away för halva kvarteret. Hoppas på en rejäl sushimiddag nästa september för utlåningen 2020. Rekommendera dock inga barn att bli författare.    

Världens enklaste goda bröd – utan händer

Blogg|

Okej händer behövs men de behöver inte röra degen. Ingen knådning! Bara tid. Här är receptet till alla som klagat på ”komplicerade recept” (de är inte komplicerade, bara mångordiga): Ta 3 dl ljummet eller kallt vatten. Häll i din surdeg (1-3 dl typ). Eller jäst, max 5 gram. 10-12 gram salt. Blanda i 500 gram (cirka 8 dl) Vetemjöl Special eller – om du verkligen inte vill kunna misslyckas – Manitoba Cream. Rör ihop. Antagligen krävs lite mer (typ 0,5 dl) mer vatten om du använt jäst. Täck över. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar. Baka ut brödet efter behag med mjöl (helst rågmjöl). Häll det i en oljad form om du fortfarande inte vill beröra degen eller om den blivit lös. Täck över. Ställ i kylskåp i minst 12, helst 24, timmar. Ta ut brödet. Sätt ugnen på max, helst 300. Över och undervärme. Efter en halvtimme: Skjutsa in brödet på en het plåt i botten av ugnen. Sänk värmen till 200. Det är ett stort bröd så det tar säkert 45 minuter i ugnen. Innertempen ska bli minst 96 grader. GOTT! Ps. På bilderna är det ett bröd gjort såhär idag men med en näve rågkross i också. Det blev inte perfekt, men nästan. Gott blir det alltid, även om man misslyckas. Ds. Jäste andra gången i form. Den kan sättas in rätt i ugnen, särskilt om degen blivit lös. Färdigt! Blev inte perfekt, men det behövs inte. Hällde ut degen ur formen, snittade lite. 1 dl (skållad) rågkross gör det godare, lite bittrare, lite nyttigare.

Ingarös godaste sega krispiga vita limpa – Virrens favoritrecept

Blogg|

Jag känner intensivt för att dela med mig av min bästa… formula. Alltså recept. Alltså innehållet i mackan. Min favoritlimpa. Den kallas nog vetelevain på bagerierna men är snarare en råglevain även om det bara är 12-14 procent råg. Den blir söt och fet utan att bli sådär ruskigt 100 % vetebarnslig, av den skållade rågen och rågsurdegen. Den blir lite tristare (mindre seg, mindre hållbar) med jäst men om jäst används: öka rågmjölet till 60-70 gram. Den är mycket enkel men tar tid även om bagarens insats inte är mer än max 20 minuter, inklusive rengöring av kittlar och upptorkning av mjöl. Degen sköter sig ju själv.
  1. Skålla 50 gram (fint) rågmjöl i max 150 gram kokande vatten. När röran stått över natten eller svalnat till minst 37 grader (helst klart svalare), då:
  2. Rör i 1,5-2 dl surdegstart gjord och uppväckt på rågmjöl (eller jäst om levain inte finns; cirka 10 max 20 gram jäst för osöta degar). Blaska ihop och låt stå i 15 minuter.
  3. Rör i 500 gram vetemjöl special och 250 gram (2,5 dl) vatten. (Om du använt jäst behövs antagligen minst 3 dl vatten.) Rör ihop till en tjock men kladdig smet. Låt stå i 30 minuter. Det är viktigt med tiden här. Glutentrådarna måste igång.
  4. Häll i 15 gram Himalayasalt. Används ett annat (tuffare) salt kanske det räcker med 12 gram. Använd en blöt hand om degen fastnar och gojsa runt i någon minut.
(Här går det att hoppa över stegen 5 till 8 genom att knåda degen mjukt men rejält i 12-15 minuter och ställa den på jäsning i en oljad låda eller samma skål du jobbat i i cirka tre timmar beroende på hur varmt det är i rummet och beroende på vilket drag det var i surdegsstarten eller jästen). 5. 30 minuter senare: Dra i degen. Vik degen. [...]

Att baka med torrjäst och undvika älskad skorpa

Blogg|

När jästen var slut på Coop, ungefär samtidigt som alla dårar hamstrade toalettpapper i februari eller mars – minns nån hur sjukt det var? – tvingades jag köpa torrjäst och det förändrade mitt bakande i grunden. Torrjäst är faktiskt att föredra. Vanlig jäst duger också och en surdeg är förstås smartast eftersom man slipper riskera att galna jästhamstrare sabbar baket. Men torrjäst (man rör ner den i mjölet och saltet innan kallvattnet blandas i) i kombination med lång kalljäsning ger ett segare, fetare, luftigare, håligare bröd, enligt denna för mig helt nya upplevelse. Torrjäst! Det är väldigt lätt att baka på en viss nivå. Men det är otroligt otillfredsställande när brödet inte blir perfekt. Att verkligen, verkligen få till en utsökt vetelevain eller rågmacka är nästan omöjligt. Man får nöja sig med fyrplusbröd men då och då – ohyggligt satisfying när det händer och vanligtvis när man knådat exakt lagom länge, 11-12 minuter, och sedan kalljäst i minst ett dygn och använt 4-5 procent grovsalt och en klutt smör – blir det femplus. Min största utmaning är att inte göra skalet för krispigt. Jag och alla andra älskar krispigt men det gäller inte barn. Lösningen är vanligtvis att inte alls använda ånga och att köra brödet på mycket lägre värme än rimligt. Alltså: Man startar på 300 men sedan snabbt som fan ner till kanske 170, 160, 150 rent av. Då blir limporna härligt soggiga, bara lövtunt krispiga men ändå luftiga. Man kan ju rätt snabbt lägga dem i en plastpåse också för att verkligen förstöra skorpan.  

Motorvägstestamentet (2007)

Blogg|

USA.

Vi kör.

Vi kör som bröder kör.

Under tystnad, under kontemplation, gräl, under skratt, under oro, under

skrik, under insanity.

Alltid med ett underliggande blankvattenslugn.

”Jag känner den här personen, allt är lugnt.”

 

Vi kör som vi kört förr.

Hjärtesorgsresor när vi grät oss igenom USA, upptäcktsfärder från New

Orleans till San Francisco via Memphis, Austin och Tuba City.

Allt var nytt och exotiskt då.

Nyare och mer exotiskt.

Nu är det vant.

Bekant

som en gammal

älskarinna.

Det är härligt på andra vis.

Vi är äldre.

En fot i graven, en på pedalen.

Vi kör.

Och du, tro inte att du är så mycket äldre om tio år.

 

Vi kör.

Vi är män nu.

Män nu.

Har kommit längre än vi vågade drömma. Blivit mer hatade än vi kunnat

ana. Mer älskade också, kan tänka.

Men sånt tänker

åtminstone jag

för sällan på.

Vi har blivit

MER.

Vi är nu i åldern då vi tyckte att våra föräldrar var gamla.

Vi kör into the mystic.

Into the mystic.

Into the mystic.

Ett hav böljar där utanför.

En skog brinner därborta.

En helikopter hämtar vatten i havet.

Vi stannar.

Jag äter en gyros strax innan Dixie Highway börjar.

Har halsbränna.

En jävla god gyros.

Jag älskar en god gyros.

Mer än den där brakdundermiddagen på Ritz-Carlton i Naples där

biffjäveln kostade 65 dollar och det billigaste vinet lika mycket?

Men vilken god biff.

Kanske lite för mycket steksås på

– och det var ändå väldigt lite –

men vilken god biff

hörrdudu.

Samtidigt: vilken himla god kebab för $6,50.

Jag vet inte hur man väger dem emot varandra

egentligen

men jag upplevde kebaben

mer prisvärd.

Fattigt

eller

Dyrt

Där bor jag.

Inte i mellanmjölkens lingonsyltens SL-kortets land.

 

Vi kör.

Jag drömmer.

Ge mig

Ge mig

Ge mig

kyssar i regnet.

Såna som jag blir vimmelkantig av.

Stora läppar

utan [...]

Med lynchning som vapen, KRIS och peak klickjakt (Utdrag ur ”Utan nåd”)

Blogg|

Hoopla. Läser i Dagens Media att Expressen anlitar rikets ledande mytoman, Instagramkändisen Cissi Wallin, som krönikör. Innan domen för grovt förtal ens hunnit torka. Det är toppen att kriminella får revansch i samhället. Viva KRIS! Men vanligtvis brukar det tarvas att straffet avtjänas innan förövaren anses ha sonat sitt brott av samhället. Som brottsoffer är det förstås stötande att den rimliga ordningen sätts ur spel. För verkliga offer för sexuellt våld är det antagligen ännu mer stötande. Jag är inte förvånad. Expressen är ingen statlig institution och uppdraget är att vinstmaximera. Expressen var den enskilt värsta tidningen under de mediala haverierna som förstörde metoo i Sverige. Expressen skulle anlita Peter Madsen om man trodde sig kunna tjäna några spänn.  

Detta skrev jag i december 2018, publicerat i Utan nåd våren 2019, sidorna 153 till 164:

 

När det i efterhand visade sig att många påståenden var svaga, överdrivna eller falska och över 30 metoo-publiceringar fällts av PON, eller Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) stängde medierna dörren till många av de aktivister som de nyss utnyttjat och hyllat som hjältar.

Men inte heller kritik mot metoo eller en diskussion om den nykonservativa offermentalitet som blev rådande ges utrymme i de tongivande medierna, i synnerhet inte i huvudstadens stora mainstreamtidning Dagens Nyheter som satt sig själv i en komplicerad sits genom intensiv kampanjjournalistik för den goda saken.

DN har i decennier setts som “den malliga morgontidningen” men under mina 25 år i Stockholm har jag aldrig tidigare upplevt ett så starkt förakt mot DN i kulturella och intellektuella kretsar. Få vågar dock yttra sig eftersom DN:s makt över samma, ofta fattiga, kretsar är enorm. Avfällingar riskerar att mötas med tystnad eller bestraffning.

Ett exempel skulle kunna vara när en av landets stora fritänkande intellektuella, författaren Lena Andersson, med fast krönikörsplats på tidningens liberala ledarsida vilket innebar att hennes texter inte kunde refuseras, indirekt riktade kritik mot DN:s kulturjournalistik och även problematiserade metoo. Då hamnade Lena Andersson i kylboxen.

[...]

Dylans bästa album, 1 till 15.

Blogg|

Jag har inte tid med det här egentligen för jag skriver färdigt en roman men jag har aldrig riktigt uppskattat Blood on the tracks. Titeln är fantastik. Albumet också. Det är inte det. Frågan är hur fantastiskt det är? Bara ganska. Albumet är slickt och ljudmässigt snällt och har en hel del hårda oneliners som är lätta att minnas. Blod på spåret är Dylanamatörens lättsaltade favoritalbum och som sådant antagligen Dylans viktigaste verk. En helt ny publik i flera generationer kunde hitta Bob tack vare trevliga Blood on the tracks. Det gillar vi, mycket. Desire är ett större album. Är inte hjärtat utslitet redan så ligger det på kudden när Sara avslutar plattan. Som förstås inleds med en av få protestlåtar som på riktigt svänger: Hurricane. Men även Street legal är ett större album. Inledande Changing of the guards handlar av allt att döma om de 16 år Bob Dylan avverkat i skivbranschen vid det laget. Och alldeles uppenbart var han påverkad av Bruce Springsteens saxofonrockenroll. Och senare … ja Baby please stop crying och Is your love in vain efter varandra är den största dubbel han gjort sedan Just like a woman och Most likely you go your way and I'll go mineBlonde on Blonde. Det är…   Fortsättning följer.    

Julläsning: Historien om hur Benny Fredriksson drevs i döden av kollegor, politiker och medier

Blogg|

Utdrag ur Utan nåd, sidan 189 till 198:

 

Mars, 2018

 

Benny Fredriksson är död.

Beskedet når mig genom en gemensam bekant innan jag sett nyhetsflasharna. Självmord. Det står inte i nyhetsartiklarna. Det brukar vanligtvis bara stå mellan raderna men här kanske media inte fått självmordet bekräftat.

Jag tänker, jag förstår honom. Jag tänker, det kunde varit jag. Jag tänker, hellre han än jag. Jag är inte större än så och sedan tror jag att jag ska dö av andnöd och hjärtattack och höger sida av halsen börjar rycka och örat susar. Jag rusar till medicinskåpet och letar fram fyra eller fem femmilligramstabletter Sobril som jag inte använt på månader och sedan släcker jag och sätter mig i soffan och blundar och andas tills det känns bättre, tio minuter eller trettio, jag vet inte. Jag börjar nynna en sång av Per Gessle: “Här kommer alla känslorna på en och samma gång”.

***

Det första pressmeddelandet från Stockholms Stadsteater kom den 17 mars 2018 och var kortfattat. Ett nytt pressmeddelande skickades den 19 mars. Där berättades officiellt att det var självmord och skulden lades på “ett orättvist och gränslöst mediedrev”.

***

Benny Fredrikssons öde beseglades när Aftonbladet publicerade en granskning av tillvaron på Sveriges största teater och kulturhus, med löpsedeln:

“Teaterchef pressade skådespelare till abort för en roll.

Anställda målar upp en skräckbild av vd:n för kulturhuset. ’Alla är rädda för honom’.”

Min bedömning efter nästan 24 år på tidningen var redan då att Aftonbladet försökte komma in i matchen efter krisen med artiklarna om tidningens arbetsmiljö i konkurrenterna på Bonniers, DN och Expressen. Resultatet påminde om hur en passerad vänsterback drar till med en eftersläng när spelet sedan länge gått vidare.

Så långt inne i metoo-hösten hade media mestadels återfunnit sin etiska kompass. Klent underbyggda artiklar skrevs fortfarande, men publicisterna hade kommit på att även under metoo gällde vanliga journalistiska sanningar. Källor, särskilt anonyma källor, talar inte alltid sanning och det finns minst två versioner av ett händelseförlopp. Framför allt hade [...]

Cissi Wallin dömd för grovt förtal

Blogg|

Förövaren är fälld i domstol. Jag konstaterar att det är billigt i Sverige att förstöra en annan människas liv. Villkorlig fängelsedom och 100 dagsböter om 50 kronor samt 90 000 kronor i skadestånd. Ett straff som inte känns alls för en mångmiljonär. Men den statliga rättskipningen borde ändå avskräcka andra från att näthata. Ett samhälle där privata hämndmotiv, lynchmobbar och folkdomstolar stöter ut människor från sina sammanhang tror jag inte att någon vill ha, egentligen. Vad är det för värld? Nästa gång är det ditt barn, din bror, din mamma – eller du – som blir ostraciserad. Från en skola, en arbetsplats, en by, en stad eller ett land. Dagens dom för grovt förtal är därför viktig. Den säger tydligt att vi inte kan skriva vad fan som helst på internet. Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv. Men skandaliseringen kvarstår. Internet glömmer inte. Facebook och Instagram har ännu inte tagit ansvar för att de fortfarande distribuerar kränkningarna till en masspublik. De amerikanska it-jättarna saknar skam. Jag vet att de svenska medierna som publicerade lögnerna hösten 2017 skäms. De borde säga högt att de skäms. De borde be om ursäkt. De borde häva straffet jag fått för att bli förtalad: yrkesförbud. Aftonbladet borde återanställa mig. Allt finns redogjort för i Utan nåd. Men det är en bra dag. Förövaren är fälld i domstol. Jag firar med ärtsoppa. Fredrik Virtanen  

Grattis Ulf, 70

Blogg|

Du är fortfarande vacker som en mörk och farlig gränd Jag tror inte att 70-åringen begriper hur stor han är. Han kan inte ana. Han kan inte ta på sig den pälsen. Det var Strindberg en gång. Sedan kom Hjalmar Söderberg. Sedan kom Ulf Lundell. Däremellan fanns Cornelis och ingenting förutom Dagerman. Kanske Klas också. Och i mindre dammar Gun-Britt Sundström. I övrigt fanns vatten. That’s it. Tror att den här världen står på sig. Den kommer att hålla. Den håller. Paniken vi ser är medial. Långt från folket som bygger landet. Han lever ännu. Han lever och gnäller. Vardagar 1 och Vardagar 2 och Vardagar 3 är på väg, sa en vän igår. Undrar om jag är med i Vardagar 3. Ditt namn. Kunde nästan höra ditt namn, kunde nästan höra dig kalla mig älskling. Ibland när jag är full mejlar jag Ulf. Han svarar aldrig. Det är vanligtvis ett mästerverk som gör honom generad. Men jag uppskattar att han tycker om mig. Du sa att du kände dig starkare än männen. Som om nu det skulle spela nån roll. Vi ska gå ut och träffa de andra ikväll. Ska vi? Du fyller 70 nu. Sidan 2 på På andra sidan drömmarna är fortfarande det största du gjort. Antar att en artist alltid försöker bräcka sig själv. Det är så underligt så underligt min vän. Du  har aldrig lyckats skriva Bobby Jean, men du har varit bra ändå, Ingen skriver Bobby Jean. Det går inte att jämföra. Det var en måndag vi sågs första gången. Vi gick genom den varma sommarnatten med armarna om varandra.  

Artiklar

Läs Kulturkanonen! Läs Kulturkanonen!

Artiklar|

Hallå där, Du läser väl min Kulturkanonen hos Magasinet Konkret? Jag randar en NY och FRESH kanon varje fredag och är man snabb  kostar den ingenting. Å andra sidan är det ju nice att stötta den alternativa, obundna FRIA pressen med en prenumeration. Kulturkanonen recenserar alltså i grunden Sveriges sex största kultursidors prestationer under veckan. Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Expressen och Sydsvenskan. Men allt kan hända i den där Kulturkanonen. Det är till exempel ofta mycket rock. Mv h Fredrik Virtanen      [...]

Ny tidning! Konkret! Med Kulturkanonen!

Artiklar, Blogg|

Hej, Det här är riktigt roligt! Ett helt nytt digitalt samhällsmagasin har skapats – Magasin Konkret. Och jag är med ombord. Vad Konkret exakt blir lär utvecklas organiskt, men det rör sig om nyheter, kultur, politik, mediekritik och en hel del kul, hoppas jag. Oberoendet är det väsentliga. Jag publicerar varje fredag den festliga KULTURKANONEN. Där recenserar och kåserar och jävlas jag med de fem största tidningarnas kultursidor och deras skribenter – på ett konkret sätt. Allt i Konkret ska vara konkret. Kulturkanonen kommer att bli en omistlig del av ditt liv. Bokmärk Kulturkanonen! Och framför allt: Teckna en prenumeration, tack! Stöd den fria pressen, tack! Med vänlig hälsning,  

Vad Bukowski lärt mig om skitår

Artiklar|

Här en text av mig i Expressen den 4 januari nådens år 2023: Livet är som att bära en full tunna skit över en forsande flod av piss. Sa författaren Charles Bukowski. För de allra flesta människor var 2022 ett förvånande skitår. De allra flesta hade – okunniga om skitår som de allra flesta är efter en enastående framgångsperiod i mänsklighetens historia – tänkt att efter pandemiåren, nej nu kan det inte bli värre. Men jodå. Det kan alltid bli värre. Ett ännu tyngre, ekonomiskt, skitår lade sig på högen av skitår och bildade ett elegant skitårshat-trick. Jag har under livet lärt mig en del om skitår, kanske lite mer än de allra flesta, men det var först detta år jag återvände till Charles Bukowski. Kanske försökte jag hitta trygghet genom att gå i barndom och då var det hans ord som ringde i huvudet, inte August StrindbergsArthur Conan Doyles eller Spindelmannens även om ”Det är synd om människorna”, ”Elementärt, käre Watson” och ”Jag har visst svingat mig ända till Motala” skulle funkat rätt fint också. Charles Bukowski var en amerikansk arbetarklassförfattare jämförbar med Ivar Lo-Johansson. Han visste bättre än alla hur eländigt livet kunde vara. Jag började även fundera på om Bukowski kanske var en riktigt bra författare [...]

Politisk depression – en medalj i media

Artiklar|

Jag skrev om valresultatet som närapå orsakade krigsrubriker i media, på Expressen Kultur den 23 september. Rätt roligt om jag får säga det själv: Hur man än vänder och vrider kritiken mot vänsterns och vänsterliberalismens tidningsriddare är det aldrig, aldrig, aldrig, deras fel att Sverigedemokraterna är högerns största parti. Det där är en blind fläck. Att medierna utsetts till fiender är blott populism, det ligger ingenting – ingenting! – i kritiken. Att förtroendet är så lågt beror endast på okunskap hos allmänheten om allt skitbra som produceras dag ut och dag in i folkets tjänst. Vänstervilsenheten nu illustrerades elegant i ett replikskifte hos Aftonbladet denna historiska – men inte så historiska – vecka. – Vänstern skriver en satans massa fina texter som arbetarklassen uppfattar som självgoda ord från en överhet som inte bryr sig om dem det minsta, skrev Sven Anders Johansson. – Du är tondöv och arbetarfientlig, svarade Elina Pahnke. En twitterreplik från Sydsvenskans magister Ida Ölmedal illustrerade därpå stiligt Bonnierliberalismens självbild: ”Bra kulturjournalister och intellektuella skriver det de finner sant, oavsett vilka som gynnas.” Grötmyndigheten och det privilegierade perspektivet kan därpå möjligen ha slagit svenskt rekord när Dagens Nyheters Jonas [...]

Kommersen är polariseringen

Artiklar|

SJ och Volvo styr vem som kan leva på musik

Själsliga skavsår massproduceras i den kulturella tvättmaskinen

Som barn fick jag veckopeng varje fredag. Efter att ha läst Kjell HäglundAnna Björkman och Andres Lokko i Aftonbladets fredagsbilaga cyklade jag till Love Music och beställde Julian Copes hyllade skiva. Jag lyckades även lägga rabarber på Appetite for destruction i en importbutik ett helt år innan den toppade Billboardlistan.

Det var på den tiden då massmedier fortfarande skrev om obskyr konst. I dag hade Guns N’ Roses debutmästerverk inte recenserats alls, däremot uppföljaren när det visat sig att debuten sålde över 20 miljoner exemplar och använts som hårsprayreklam på Instagram.

Det finns inget exakt datum för när kommersen triumferade. Maktövertagandet skedde gradvis och sedan väldigt snabbt under 10-talet. Kulturskribenterna började lägga sin bildade smak på hyllan och tvingade sig att tycka om Melodifestivalen och den mest sponsrade musiken. Ingen redaktion ville längre slösa pengar på en okänd Julian Cope eller ett okänt Guns N’ Roses när målgruppen bara var en enda unge i Motala.

För konstnärerna är den här utvecklingen mer förödande än för [...]

En armé av trejdare hotar Wall Street

Artiklar|

Den här burgaren publicerades på Aftonbladet Kultur den 1 februari under rubriken:

Gamestop-revolutionen slår mot pengarna

De digitala trejdarna innebär ett verkligt hot mot Wall Street – och kanske hela världsekonomin

TEXT:

Pöbeln som stormade Kapitolium är jämförelsevis enkla att hantera för etablissemanget. De lagförs för inhemsk terrorism och i medialt välbevakade rättegångar skickas de i fängelse, vilket lär ha en avkylande effekt både på glada ironiker och sanna nyfascister.

Wolf of Wall Street.

Den Reclaim The Streets-liknande digitala börsnissemobb som attackerar – och vinner – över Wall Street just nu är ett helt annat djur.

De är många, jättemånga, och de har pengar, massa pengar när de organiserar sig. De är röriga: höger, libertarianer och vänster. De vill bli rika, förstås, men de vill samtidigt ”stick it to the man”.

Wall Street är den gemensamma fienden, oavsett politisk hemvist.

Framför allt gör de inget olagligt. De gör vad Wall Street alltid gjort.

Man får inte glömma hur Gamestop-kuppen började: Feta hedgefonder såg svaghet i spelbolagsaktien Gamestop. När institutionerna började blanka – spekulerade i att värdet skulle sjunka – pressades aktien och värdet blev lägre än vad många [...]

Jag åt aldrig mackor, kära Åsa Linderborg

Artiklar|

”Hon dominerade svensk vänster i ett decennium” skrev jag och den publicerades i Dagens Industri  den 25 september:   Åsa Linderborg kom från en bakgrund i Kommunistisk ungdom, en doktorshatt i historia och succéromanen Mig äger ingen, om sin uppväxt i Uppsala med en starkt klassmedveten, snäll men svårt alkoholiserad pappa. Roman blev även en fin film 2013 med Mikael Persbrandt som härdararen Leif vid Metallverken i Västerås. Sitt första vikariat på Aftonbladets kulturredaktion fick hon 2003. 2009 blev hon kulturchef och kom att dominera den svenska vänstern i ett decennium. Det var egentligen först då jag träffade Åsa, när jag återvänt från utflykter i tv-branschen och Aftonbladet flyttat från Globen till Schibsted-huset bakom Stockholm Centralstation. Jag tyckte om henne direkt. Trevlig, alltid nära till skratt, lätt koketterande om sina texters uselhet och mycket dålig på att ta beröm trots att hon snabbt blev Aftonbladets bäste stjärnskribent ihop med Jan Guillou. Åsa var smart, bildad och grundad i allting utom populärkultur i allmänhet och popmusik i synnerhet. Jag kan tänka mig att Hanna från Arlöv med Nationalteatern är hennes favoritlåt, men jag har ingen aning. Åsas yrkesliv är litteratur, historia och politik. Punkt. Efter [...]

Den glada galten Särimner som älskar att ätas och återuppstå

Artiklar|

Den här texten om Donald Trump-industrin och Bob Woodwards nya bok Rage publicerades i Aftonbladet Kultur den 17 september 2020:   Historien lägger dimmor fortare än någonsin. I den senaste Donald Trump-boken Rage skildrar Bob Woodward till exempel tillsättningarna av general James ”Mad Dog” Mattis som försvarsminister och oljekungen Rex Tillerson som utrikesminister. Det är som att läsa ett dammigt bakom kulisserna-reportage om händelser för flera årtionden sedan. Men det var 2017.

Nya dimmor, nya lager, nya skandaler, läggs dagligen till historien om USA:s mest aparta president genom tiderna. Det enda som är säkert är att vad som än händer så twittrar Donald Trump vidare, som en pansarkryssare, och samtiden försöker hänga med. Alla lyssnar, tycker och interagerar. Trump är mer en upplevelseindustri än en president. Han är världens fetaste show, lukrativ för alla affärsintressen.

”Kontroverser förhöjer budskapet”, medger Jared Kushner, Trumps svärson och i praktiken hans stabschef. Kushner kan inte sluta beundra hur skicklig Trump är på att ständigt erbjuda bråkigt och provocerande innehåll till publiken och de kommunicerande kärlen i nya eller gamla medier.

Rage (Ilska) släpptes i tisdags och innehåller händelser från sent i somras men är ändå gammal. Kanske allra mest för att den [...]

Joseph McCartey, Arthur Miller, Margaret Atwood, media och metoo

Artiklar|

Rättsmagasinet Paragraf ville publicera ett utdrag ur Utan nåd. Och så ville de ha en liten text om läget i landet, med betoning på post-metoo. Så då lydde jag och skrev: När jag skrev den här essän till Utan nåd, i november-december 2018, var det en extrem text i samtidens offentliga Sverige. När Utan nåd gavs ut den 29 april 2019 var den lika extrem. I februari 2020 är texten fortfarande extrem. Trots att den inte är extrem alls! Men den är ovanlig eftersom den lägger skulden på det svenska metoomisslyckandet där skulden hör hemma – hos vänstern och den vänsterliberala, värdegrundsbaserade affärsmodell som är motorn i svensk kommersiell media istället för fördomsfri och objektiv journalistik. Jag var förstås inte förvånad över att vänstern applåderade och bar fram de äppelkäcka mytomanerna, radikalfeministerna och journalistaktivisterna som nämns i utdraget och på andra ställen i boken. Vänstern kan liksom inte hållas ansvariga för att vara vänster! Däremot var jag chockerad över hur radikalt ointresserade självutnämnda liberaler var av rättssäkerhet och demokratiska principer. Den goda saken och jakten på klick rättfärdigade den unika svenska metoojournalistiken, som också ledde till rörelsens fiasko – bara i Sverige, barn, bara i Sverige. I det på alla vis (förutom kulinariskt) mer [...]

Radikalt byte

Artiklar|

Jag skrev texten för Expressen Kultur. Här är den också: Att den radikala vänstern tappar sin sista stora kultursida i Sverige verkar på papperet vara ett beklagligt faktum, när mittensossen Karin Pettersson nu tar över som kulturchef efter kulturradikala Åsa Linderborg. Samtidigt, vet jag som arbetade och hade mycket roligt med Karin i sex år tills vår arbetsrelation fick ett abrupt slut under metoo 2017, är Karin Petterssons rykte som den politiska korrekthetens översteprästinna överdriven. Karin har en öppnare syn på debatten än vad hon behövde göra sken av i sin förra stora roll på tidningen, som Aftonbladets politiska chefredaktör. Där kunde hon skapa Sveriges överlägset mest lästa digitala ledarsida utan att behöva ta hänsyn till intellektuell spänst, åsiktsmångfald eller folklig lyhördhet. Uppgiften var att driva S-opinion. Punkt. Som många påpekat, ja, Karin Pettersson är ekonom från Handelshögskolan och mångårig topptjänsteman inom Socialdemokraterna, men hon har med åren blivit en kompetent publicist – hon vet skillnaden på varje tidningssidas olika uppdrag. Så jag tror inte att hon blir en Björn Wiman, Dagens Nyheters kulturchef, som vilt vevande vecka in och vecka ut ger läsekretsen exakt den moralistiska uppfostran den vill betala digitala prenumerationer för. En kvällstidningskultursida kan inte på samma vis tiga ihjäl ett stort spektrum [...]

Vänstern och A$AP Rocky

Artiklar|

Den 23 augusti skrev jag på Expressens kultursida om vänsterns framtid. Texten gjorde folk både höger och vänster irriterade. Det är okej. Det är i mitten jag befinner mig i dessa radikala tider. Här är versionen i Expressen. Nedan är hela texten. Vänstern är så tyst, så tyst, närmast avliden. Kanske för att den skäms för makten. Vänstern vill inte ens prata om vilken riktning som bör stakas ut. Jag tror att mitten är en gyllene position när PK-radikalerna och högerpopulisterna gapar hål i folkets huvuden. Efter sommaren på landet med mina grannar sverigedemokraterna körde jag in till det fräscht rökförbjudna Stockholm och insåg att jag glömt bort vilka som fick makten här senast. Just det, borgerligheten med hjälp av Miljöpartiet styr landets huvudstad. På Södermalm där jag bor röstade förvisso de flesta (cirka 20 procent) som jag, på Socialdemokraterna, men Moderaterna brukar vara störst. Det har visat sig att jag röstade på borgerlig politik i riksdagen. På punkt efter punkt bestämmer Centern och Liberalerna i synnerhet den ekonomiska politiken. Jag tänker inte gnälla om den saken. Januariavtalet var den nödvändiga lösningen efter den fyra månader långa låsningen. Alla fick ge efter för att [...]

Naken i min enorma garderob (Expressen)

Artiklar|

”Nej, nu är det dags – jag slutar köpa kläder” blev rubriken på Expressen Kultur. Det är sant med en liten modifikation. Vilket plagg klarar man sig inte utan? Klicka på länken ovan eller läs här. Om vi ändå ska dö, kan vi först diskutera vad vi ska ha på oss? Häromveckan fann jag mig dubbelvikt under trädäcket. Jag meckade med en cirkulationspump och elementet till en gammal jacuzzi. För inte särskilt länge sedan hade ett beslut fattats om att badet skulle ersättas eller om pengarna skulle användas för en resa till Florida eller kanske Vietnam under jul och nyår. Ett par veckor i solen eller tjugo år i poolen, svårt beslut. Jag hade också kunnat frakta schabraket till närmsta återvinningstation och glömma allt. De cirka 100 000 kronorna är ju ingen ekonomisk tillgång som bara måste konsumeras. Ändå har min reflex länge varit att ersätta ett förlorat föremål med ett annat substantiv. Vilket gjort mig till en god nationalekonomisk medborgare. Välfärd kräver tillväxt som kräftor kräver snaps. Men nu kom idén att reparera det sönderfrusna maskineriet. Idén var så slug att jag funderade på varför ingen kommit på den tidigare. Jag insåg att jag fått [...]

Jan Myrdal, pod och text, FiB/K

Artiklar|

Den 6 och 7 februari 2019 träffade jag Jan Myrdal, 91, i ett snöslaskigt Varberg. Artikeln är publicerad i marsnumret av Folket i Bild/Kulturfront. Eftersom Jan Myrdal är en mycket pratglad herre och eftersom det finns många Myrdal-nördar som vill lyssna – varsågoda, här en drygt tre timmar lång podversion av våra samtal, uppdelade på tre ljudfiler.  Mycket nöje! 60-talsvänstern beskriver han som alkoholister som tog en sup och svaldes av statsetablissemanget. Fredrik Virtanen åkte till Varberg och träffade en mångårig FiB/Kulturfront-medarbetare, som inte behöver någon närmare presentation.

Om JM

Namn: Jan Myrdal. Ålder: 91. Familj: Singel. Två barn, sonen Janken, 69, (med Nadja Wiking), ekonomihistoriker och professor i agrarhistoria, och dottern Eva, 63, (med Maj Lidberg), arkeolog och professor. Föräldrar: Alva och Gunnar Myrdal, socialdemokratiska samhällsingenjörer. Bor: I sitt eget bibliotek i Varberg, finansierat av den lokale hotellentreprenören Lasse Diding och avlidne författaren Henning Mankell. Aktuell: Med 75 år som skriftställare. Med seminariet Den vanartige Jan Myrdal, den 14 april på ABF-huset i Stockholm. Med självbiografin Ett andra anstånd som utkommer på [...]

Evigt straff, Expressen

Artiklar|

Den 6 oktober 2018 skrev jag ”Hur länge ska jag straffas?”på Expressens kultursida, om hur det är att bli offentligt avrättad. Utan att vara dömd eller åtalad eller misstänkt för något brott. En komplicerad text att skriva; materialet är så mycket rikare än så och därför kommer Utan nåd den 29 april. Det krävdes en hel bok för att förklara allt som samverkade hösten 2017. Men detta är en liten försmak:         Tisdagen 2 oktober blev jag inbjuden av Malou von Sivers på TV4 för att berätta om livet efter att jag blivit uthängd som våldtäktsman först i sociala medier och därpå i de flesta stora medier, först just här i Expressen. Brottet jag anklagades för var prövat juridiskt på min uppmaning för många år sedan. Åklagaren lade ned ärendet. Att något brott begåtts den där vårnatten 2006 kunde inte visas, snarare att inget brott hade begåtts. Därmed ansåg jag liksom rättsväsendet att saken var utagerad. Vi hade fel. Långt senare utsattes jag plötsligt för grovt förtal av den person jag uppmanat polisanmäla mig och tvingades se hur ett hårresande – i bokstavlig bemärkelse rättshaveristiskt – påstående på Instagram omvandlades till den största nyheten i Sverige: Fredrik [...]
Till toppen